Itt vagy
Blog kezdőlap > Menyasszonyi kisokos > Menyasszonyi ruha tisztítása

Menyasszonyi ruha tisztítása

Menyasszonyi ruha tisztítása

Menyasszonyi ruha tisztítása

Menyasszonyi ruha tisztítása

Maradt néhány nem kívánatos folt az esküvőd után gyönyörű menyasszonyi ruhádon? Vagy már évek óta áll a szekrényben és úgy döntöttél szeretnéd, ha visszanyerné eredeti formáját?

Nem lehetetlen!

Mostani cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a menyasszonyi ruha tisztítása csínját-bínját.

 

Bérlés vagy vásárlás?

 

Az első lényeges kérdés, hogy menyasszonyi ruhádat megvásároltad e vagy csak bérelted. Amennyiben bérelted a kérdéssel nem kell különösebben foglalkoznod, hiszen már maga a bérlési díj tartalmazza a tisztítás költségeit. Amennyiben sérülés érte a ruhát a bérléskor adott kaució fedezi az előbbi költségeket.

Vásárlás esetén is több lehetőséged van. Manapság sok helyen vállalják már az esküvői ruha tisztítását. Első körben érdemes abban a szalonban érdeklődnöd, ahol megvásároltad. Ruhatisztítóban nem mindig merik elvállalni a feladatod, érdemes már eleve olyan tisztítót keresni, aminek listáján szerepel a menyasszonyi ruha tisztítása is.

 

A ruha anyaga

Természetesen a ruha anyaga és minősége is nagyon fontos. Az anyag mellett sok tisztítóban elvárás, hogy a díszítés varrott legyen, ne ragasztott. Utóbbi azért fontos, mert a ragasztott díszek a tisztítás során sok esetben meglazulnak, lepotyognak, amiért a különböző ruhatisztítók nem mernek felelősséget vállalni.

Éppen ezért már vásárláskor érdemes a jövőre gondolnunk és anyagi szempontból több pénzt félretennünk a ruhavásárlásra. Fontos hogy minőségi anyagból készüljön ruhánk és a díszítés is rendesen rögzítve legyen rajta.

 

Otthon, otthon, édes otthon

 

Sokan esküvőjük után még inkább megszeretik és ragaszkodnak menyasszonyi ruhájukhoz, nem csoda, hiszen életük egyik legszebb napja kötődik a ruhához. Éppen ezért nem merik külső emberre bízni a feladatot, magukban jobban bíznak. Számukra is van megoldás.

Amennyiben azok közé tartozol, akik inkább vállalják otthon a menyasszonyi ruha tisztítása feladatát, akkor a következő pontokat javasoljuk.

  • Az első és legfontosabb pont, hogy pontosan tudd milyen anyagból készült a menyasszonyi ruhád. Ez azért lényeges, mert például a szatén vagy organza ruhák kibírják a mosógépben 30-40 fokon, egyéb anyagok viszont sokkal kényesebbek. Mosás előtt vedd szemügyre a ruhán lévő díszeket is. Amennyiben a díszek ragasztva vannak, semmiképp ne tedd gépbe a ruhát, hiszen le is potyoghatnak akár!
  • Kézi tisztítás esetén a legpraktikusabb, ha kádban hajtod végre a műveletet. Meleg vízben oldj fel körülbelül 3 kupak fehér mosóport majd áztasd bele a ruhát. Érdemes jól megnyomkodni, a koszosabb helyeken átdörzsölni majd ázni hagyni. Ha makacs foltokat találsz a ruhán, akkor vegyél egy jó minőségű folttisztítót és fújd be az előbb említett helyeken.
  • Első körben érdemes legalább egy órát ázni hagyni a ruhát, bár ez nagyban függ a ruha szennyezettségétől is. Miután kivártad a megfelelő időt engedd le teljesen az első vizet, majd töltsd meg a kádat immár langyosabb vízzel. A második vízben is érdemes hosszabb ideig hagyni az esküvői ruhádat, nem kell sietned sehová. A legfontosabb, hogy szép tiszta legyen!
  • Miután megvoltál az áztatással rakd vállfára a ruhát és hagyd szabad levegőn száradni.
  • Száradás után már jobban fogod látni, ha néhány dísz sérült vagy leesett. Az ügyes kezűek otthon is rendbe hozhatják ezeket az apró hibákat (például strasszok visszaragasztása, gyöngyök visszavarrása). Ha magadban nem bízol annyira, akkor keress fel egy szalont vagy varrónőt, biztosan segíteni fognak a probléma orvosolásában. Azonban hozzá kell tennünk, hogy kézi mosásnál minimális a sérülés veszélye.
  • A vasalásnál, mely az utolsó lépés, fontos visszatérnünk az első ponthoz. Itt is nagyon lényeges, hogy a ruhád milyen anyagból készült. Kényesebb anyagot nem ajánlott otthon vasalni (például tüll vagy selyem). A vasalásnál lényeges pont továbbá, hogy esküvői ruhánkat mindig kifordítva vasaljuk! Érdemes még egy anyagot, a vasaló elé helyezni, hogy a finom, puha anyagot ne érje közvetlenül a hő.

menyasszonyi-ruha-tisztitasa-otthon

Amint láthatod a menyasszonyi ruha tisztítása nem lehetetlen feladat, de kell némi bátorság hozzá. Néhány szalon remek akciókat, lehetőségeket kínál a ruha tisztítására, nem muszáj egyedül vállalnod a feladatod. Azt javasoljuk, ha ruhád több rétegből áll vagy rengeteg díszítéssel és kényes anyagból készült, mindenképpen keress fel egy tisztítót! Lehet, hogy ez némi többlet költséggel jár az esküvő után, de biztos lehetsz benne, hogy ruhád a legjobb helyen van és nem fogja sérülés érni.

Top