Itt vagy

Lakodalom

Lakodalom

Lakodalom

Lakodalom

Egy lakodalom megszervezése nem kis feladat, de ha alaposan felkészülsz rá és gondosan odafigyelsz minden lépésnél, akkor nem lesz a szervezéssel problémád.

Mire érdemes odafigyelned a szervezésnél? Hogyan kell összehangolnod a különböző szolgáltatókat, akik jelen lesznek az esküvődön és később a lakodalmon is?

Cikkünkben a fenti kérdésekre adunk hasznos tanácsokat.

 

Pontos tervezés

 

Az esküvő és a lakodalom megszervezése előtt érdemes vőlegényetekkel együtt felállítanotok egy tervet, vázlatot, hogy mit hogyan szeretnétek csinálni. Nem árt költségvetési táblázatot is vezetnetek, hogy lássátok a szervezés előrehaladtával éppen hol tartotok.

Ha tehetitek ketten intézzétek a lakodalom körüli teendőket (esetleg egy külső szakember bevonásával), mert családtag segítsége esetén előfordulhatnak félreértések. Nem lenne jó, ha éppen a szertartás előtt kapnátok hajba egy apró hibán.

Lássuk most pontról – pontra az esküvővel és lakodalommal kapcsolatos teendők listáját:

 

  • A dátum kitűzése: A dátumnál nem csak azt kell figyelembe vennetek, hogy nektek jó e az időpont. Ilyenkor illik megkérdezni a szűk családot, hogy nekik is megfelelő e a kijelölt nap. A dátum bejelentése egyben alkalmas a tanúk illetve a koszorúslányok felkérésére is.
    Ne felejtsétek el az állami ünnepnapok, munkaszüneti napok észben tartását is!
  • Az esküvő és a lakodalom helyszíne: Polgári és templomi szertartás esetén is már érdemes jó néhány hónappal előtte lefoglalni a helyszínt, hogy biztosan ne érjen minket csalódás. A tavaszi, kora nyári időpontok rendkívül népszerűek, minél előbb foglalunk, annál jobb. Hasonlóképp kell eljárnunk a lakodalom helyszínével kapcsolatban is. Egyeztessünk előre a kiválasztott étteremmel, hogy biztosan legyen szabad időpontunk.
  • Esküvői fotós és videós felkérése: Amennyiben nincs a családban vagy a barátok között fotós illetve videós ismerős, érdemes már jó előre kiválasztani a számunkra megfelelő embert. Fontos, hogy körültekintően válasszunk! A döntés előtt mindenképpen tekintsük meg munkáit és a személyes találkozót se felejtsük el.
  • Az esküvői zenekar felkérése: Hasonlóan a videós és a fotós esetében, érdemes minél korábban felvenni a kapcsolatot az általunk kiválasztott zenészekkel. Főként akkor fontos korán időpontot választani, ha ismert, népszerű zenekarról beszélünk. Ugyanezek a tanácsok érvényesek egy esküvői dj felkérésénél is. Manapság egyre többen választanak zenekar helyett dj-ét, érdemes tehát ebben az esetben is korábban időpontot egyeztetni.
  • Vőfély, ceremóniamester: Vőfély illetve ceremóniamester esetén végképp nagyon fontos a körültekintő választás. Természetesen nem kötelező egy vőfély jelenléte az esküvő, de amennyiben ragaszkodunk hozzá, akkor szánjunk időt a megfelelő személy megtalálására.
  • Dekoráció: A dekoráció meghatározása különösen fontos feladat. Az esetek többségében az esküvő és a lakodalom stílusához választunk menyasszonyi ruhát, fontos hogy a teljes kép összhangot alkosson. Kezdjünk el időben gondolkozni a dekorációkon, hogy a ruhát is bele tudjuk illeszteni a nagy egészbe.

 

A fenti pontokban megjelölt teendők szervezését érdemes már az esküvő előtt egy évvel elkezdeni. Nem kell mindent azonnal megvalósítani, de apránként ajánlott haladni vele, hogy ne minden az utolsó pillanatra maradjon.
A többi teendő megvalósítását javasolt 3 – 4 hónappal a szertartás előtt elkezdeni. Ide tartozik: a menyasszony, a vőlegény illetve a koszorúslány ruhák kiválasztása, a torta kiválasztása és az esküvői menü összeállítása, az esküvői meghívók kiküldése, az esküvői jármű megrendelése, a fodrásszal illetve a virágossal való egyeztetés.

Bár rengeteg teendő adódik egy esküvő és egy lakodalom megszervezése körül, ha betartjuk az általunk kialakított tervet biztosan időre fogunk végezni mindennel. Amit fontos észben tartanod, hogy nincsen tökéletes lakodalom! Valami váratlan hiba mindig becsúszhat a számításba, ezért fontos hogy végig nyugodt és higgadt maradj. Érdemes valakit felkérned a rokonságból – például anyukádat, testvéredet -, aki egész nap segít és melletted van, amikor kell. Előfordulhat, hogy a ruhádon esik egy apró hiba, vagy a frizurádon kell igazítani, jó, ha ilyenkor van valaki az ember mellett, aki nyugalomra inti.

A jól megszervezett esküvőhöz és lakodalomhoz elengedhetetlen egy előre megírt vázlat, melyet bármikor segítségül hívhatsz és követheted rajta teendőid listáját.
Állítsátok össze pároddal és indulhat a szervezés!

Top