Itt vagy
Blog kezdőlap > Menyasszonyi ruha divat > A tökéletes esküvői cipő titka

A tökéletes esküvői cipő titka

esküvői cipő

A tökéletes esküvői cipő titka.

Minden menyasszony tudja, hogy az esküvőre mindenképpen kényelmes cipőt kell választani. De más szempontok is vannak: legyen divatos, stílusa egyezzen a menyasszony elképzeléseivel, színe és fazonja harmonizáljon a menyasszonyi ruhával. Emlékszünk még mi volt a legfontosabb szempont? Sok menyasszonynak az esküvője napján jut eszébe: nem ártott volna, ha kényelmes is… Létezik tökéletes esküvői cipő, amely minden kívánalomnak megfelel?

esküvői cipő

Az esküvői cipők rövid történelme.

Bármilyen furcsán is hangzik, a XX. századig az esküvői cipőknek – és úgy általában a női cipőknek – nem volt túl nagy divatjuk, hagyományuk. A XVII. századig csak lapos sarkú cipők voltak, de a magasabb sarok sokáig még csak az udvari dámák privilégiuma volt. Ahogy rövidültek a szoknyák, úgy szenteltek egyre nagyobb figyelmet a nők a harisnyának és a cipőnek. A XX. század eleji egyszerű, díszítés nélküli, de általában már sarkos cipőktől alig száz év alatt jutottunk el a ma ismert millió fazonig, stílusig és színig.

Miért fontos a kényelmes esküvői cipő?

Az esküvőre szánt cipő kiválasztása is ugyanolyan körültekintést igényel, mint a ruháé, ha nem többet. Ha ugyanis nem passzol, és kényelmetlen, pokollá változtathatja az egész napot. Meglepően sok menyasszonytól hallható tanács az, hogy ha csak egy dolgot is másképp csinálhatna a nagy nappal kapcsolatban, akkor kényelmesebb cipőt választana.

Egy esküvő nagyon hosszú tud lenni. Akár 8-10 órát is a cipődben kell lenned egyhuzamban, de ha még az esküvői fotózást is a ceremónia napjára időzítetted, akkor még többet. Ráadásul egész nap talpon kell lenned, sétálni, táncolni, viccesnek szánt játékokban részt venni, mindezt frissen és mosolyogva. Könnyű alábecsülni a kényelmi szempont szerepét a cipőválasztásnál, de ne tedd, elronthatja az egész napodat.

esküvői cipő

Tippek a kényelmes esküvői cipőhöz.

Az egyik legjobb módszer (de egyben a legdrágább is) ha minél több cipővel készülsz a nagy napra. Legyen egy gyönyörű cipőd a ceremóniára, egy másik laposabb, kényelmesebb a nyitó tánchoz, egy harmadik a játékokhoz, a pörgős táncokhoz és persze éjfél után a menyecske ruhádhoz egy negyedik. Ez a módszer tényleg nagyon hasznos tud lenni, de drága és részben felesleges, ha később nem tudod újra használni ezeket a cipőket. Ráadásul, ha hiszel a népi hagyományokban, akkor a lakodalom estéjén ne cserélj cipőt, mert félő, hogy egyben a férjed lecserélésére is sort fogsz keríteni.

Sokkal praktikusabb tanács az, hogy érdemes természetes anyagból készült esküvői cipőt választanod, ami lehet selyem vagy bőr. A szintetikus anyagokban a lábak nem szellőznek eleget, nem veszik fel a lábad formáját, dörzsölhetnek, kényelmetlenek lehetnek. A fenti problémákon a bejáratás sem segít, melyet egyébként mindig ajánlunk. Ne az esküvő napján legyen a lábadon először (vagy másodszor vagy harmadszor) a menyasszonyi cipőd.

Viselj zselés talpbetétet, mely szépen igazodik az esküvői cipő és a lábad formájához, megakadályozza a láb égető, nyomó érzését és a felhólyagosodást.

Örök kérdés, hogy magas sarkú legyen-e az esküvői cipő, illetve mennyire legyen magas. Ez kizárólag Tőled függ. Egy magas sarkú cipő is lehet kényelmes, ha maga a cipő az, illetve Te is hozzá vagy szokva, számodra is megszokott viselet. A legjobb tanács az, hogy olyan sarkú cipőt viselj az esküvődön, amilyet sokszor viselsz a hétköznapokon is, melyben magabiztos vagy, mind a járást tekintve, mint pedig hosszú időn keresztüli viselését tekintve.

Mindenesetre legyen nálad kényelmes, jól ismert váltócipő és ragtapasz. Ha azt érzed, hogy nem bírod tovább az esküvői cipődben, ne gondolkodj. Többet ér a kényelem és hogy jól érezd magadat életed legfontosabb napján, mint a hiúsági szempontok.

esküvői cipő

Esküvői cipő divat

A XX. század (és most a XXI. század is) a cipőkről, cipődivatról szól. Számtalan stílus, fazon, szín, anyag és díszítés közül választhatsz. Mi azt tanácsoljuk, hogy ha a kényelmi szempontnak megfelel, akkor válassz olyan cipőt, amely a stílusodhoz a legközelebb áll, amely Neked tetszik.

Nyitott vagy zárt cipő? Hegyes vagy kerek orr? Tűsarok, magas sarkú vagy lapos? Válaszd, amelyik a szívedhez a legközelebb áll, nincs rossz választás, a lényeg, hogy Neked tetsszen!

 

Tippek esküvői cipő választásához

  • Mindenképpen olyan cipőt válassz, amely mind színben, mind megjelenésében illik a menyasszonyi ruhádhoz. Ne felejtsd el a menyasszonyi ruhádat még a méretre igazítás előtt felpróbálni a cipővel együtt.
  • Ha harisnyát viselsz az esküvődön, akkor az esküvői cipő kiválasztásánál is abban legyél. Nyitott cipőknél figyelj a harisnya varrására is.
  • Gondolj az esküvői helyszínre is. Ha szabadtéri esküvőt tervezel és füvön is sétálnod kell majd, nem biztos, hogy a magas sarkú cipők a legjobb választások.
  • A kerek orrú esküvői cipők optikailag kisebbnek láttatják a lábakat.
  • Rövid menyasszonyi ruhához érdemes magas sarkú esküvői cipőt választani: nyújtja és kecsesebbnek mutatja a lábakat. Rövid ruhákról bővebben itt olvashatsz.
  • Esküvői cipőket a nap végén próbáljál, mikor már elég fáradt a lábad.
  • Az új cipők meglehetősen csúszósak lehetnek. Járasd be vagy dörzsöld meg a talpukat a nagy nap előtt.

További szempontokat tudhatsz meg itt: Hogyan válaszd ki a megfelelő menyasszonyi cipőt?

Top