Itt vagy
Blog kezdőlap > Egyéb > Esküvői dekoráció

Esküvői dekoráció

esküvői dekoráció

Esküvői dekoráció

Az esküvői dekoráció fontos részét képezi a szertartásnak. Hasonlóan az esküvői tortánál, itt sem felügyelhetünk minden lépést, ezért elsődleges szempont, hogy megbízható embert válasszunk. Körbekérdezhetünk barátok, ismerősök között, az ajánlás ilyenkor nagyon jól jöhet, hiszen nem kell rengeteg helyre szaladgálnunk, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő dekoratőrt.

A tökéletes díszítés már csak azért is fontos, mert minden fotón megjelenik majd. Úgy kell összeállítanunk elképzeléseinket, hogy a képeket visszanézve is elégedettek legyünk a végeredménnyel.

Az esküvői dekoráció és a helyszín

Az esküvői dekoráció tervezése előtt kiemelt szempont a helyszínválasztás, minden más csak utána következhet. Amennyiben megtaláltuk a tökéletes helyszínt, sőt már a foglalásunk is megvan az adott időpontra, neki állhatunk a tervezésnek. A dekorációnál – csak úgy, mint az esküvő szervezés egyéb pontjainál – lényeges, hogy a menyasszony és a vőlegény stílusát tükrözze. Nem árt azonban figyelembe venni a vendégeket és úgy tervezni, hogy aznap mindenki kellemesen érezze magát. Nincs is jobb érzés annál, mint amikor ámuldozva dicsérnek nem csak minket, de megalkotott esküvői világunkat is.

esküvői dekoráció

Az esküvői dekoráció stílusa

A legtöbb esetben a vőlegény rábízza a döntés teljes jogát a menyasszonyra, nem árt azonban a fontosabb pontoknál tájékoztatnunk leendő házastársunkat is. Kellemetlen lenne, ha a vőlegény csak a ceremónia napján szembe sülne azzal, hogy egy csajos, rózsaszínes világban találja magát. A stílust, a színeket mindenképpen érdemes egyeztetnünk, még ha párunk nem is mutat túlzott érdeklődést a dolog iránt.

esküvői dekoráció

Az esküvői dekoráció szempontjai

A stílus választás a dekoráció nélkülözhetetlen része. Talán elveszve érezhetjük magunkat a tengernyi lehetőség mellett, nem árt hát rendszerezni, hogy milyen pontok alapján választhatunk.

  • Évszakok: Esküvői dekorációnkat igazíthatjuk az évszakhoz, melyre az esküvő időpontja szól. A nyári hangulathoz az erőteljes színek illenek, míg a tavaszihoz a visszafogottabb, lágy árnyalatok, de mindkettőnél használhatunk kellemes, könnyed anyagú szöveteket. Az őszi szertartásokhoz javasolt a meleg színek és arany kiegészítők alkalmazása, míg a télihez a karácsony színeit választhatjuk. Ilyenek például a fehér, az arany és a piros árnyalatok. Nagyon jól mutatnak továbbá a kristály kiegészítők és üveggyöngyök, fagyöngyök, melyek a karácsonyi díszítést idézik vissza.
  • Trend: Dekorációnkat megválaszthatjuk az aktuális trend alapján is. Itt azonban fontos figyelemmel követnünk a divatot, mely évről – évre, folyamatosan változik. Lapozgassunk minél több esküvői magazint, vagy kérjük ki szakember tanácsát.
  • Saját ötlet: Felmerülhet az a lehetőség, hogy úgy érezzük nincs szükségünk semmiféle külső szabályrendszerre, csak saját ötleteink alapján akarunk alkotni. Nincs jó vagy rossz választás, viszont mindenképpen beszéljük át valakivel terveinket nehogy túl sok legyen az általunk elképzelt dekoráció. Írjunk listát, és legalább vonalakban határozzuk meg hogy mit is szeretnénk. Kisebb vagy nagyobb lesz e a lakodalom, hány főre tervezünk, mekkora a helyiség, milyen stílusok dominálnak benne, a modern vagy az antik díszítés felé húzunk inkább, nagyvárosi vagy inkább meghitt, falusias jelleget akarunk kölcsönözni a dekorációnak. Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ már könnyebb lesz a dolgunk. Az árnyalatokat, virágokat és egyéb dekor – elemeket könnyű lesz egy meghatározott irányhoz igazítanunk.
  • Szokták javasolni, hogy a virágelemeket érdemes a menyasszony főcsokrához választani. A menyasszonyi csokrokról itt olvashatsz bővebben. Ez mindenképpen hasznos tanács, érdemes megfogadni. A virágokat úgy kell összeválogatnunk, hogy passzoljanak egymáshoz. Kérjük ki virágkötőnk véleményét, biztosan remek tanácsokat kapunk majd!
  • Színben a mai napig nagy kedvence sok párnak az arany – fehér (törtfehér) árnyalat. Utóbbival nem igen lőhetünk mellé, amennyiben olyan díszítést szeretnénk, mely garantáltan elnyeri a vendégek tetszését, ez egy biztos pont lehet.
  • Sokakban felmerülhet, hogy itt – ott szorítani kellene az esküvői költségeken és éppen az esküvői dekoráción igyekszenek spórolni. Valóban jelentős költségeket spórolhatunk meg, ha nem igényeljük szakember segítségét vagy mi magunk készítjük el a díszeket, de ebbe csak akkor vágjunk bele, ha kellően kreatívak és ügyes kezűek vagyunk! Nehogy aztán úgy álljunk a ceremónia előtt néhány nappal, hogy tervezett esküvői dekorációnk nem sikerült.
  • Fontos továbbá figyelembe vennünk az egyes helyszíneket. A templomba, házasságkötő terembe általában minimális díszítést szokás elhelyezni, éppen csak jelzésértékűt. Abban az esetben, ha külső helyszínen történik az esketés jóval több díszítést alkalmazhatunk. A legtöbb díszítés természetesen a belső terembe (a lakodalom helyszíne) kerül. Ahogy már fentebb említettük fontos, hogy az esküvői dekoráció stílusa alkalmazkodjon a választott helyszínhez. Ha túlzottan eltér tőle, más a hangulatvilág, az visszatetsző lehet.

esküvői dekorációesküvői dekoráció

Amiket semmiképp nem hagyhatunk ki az esküvői dekorációból:

  • főasztali dekoráció
  • asztal dekorációk
  • székszoknyák/székmasnik

Ezen felül szabadon elhelyezhetünk a teremben gyertyákat, léggömböket, virágokat, sőt virágkapukat akár. Minden csak a fantáziánkon múlik. Válogassunk ízlésesen, szakértő vagy barátok tanácsát megfogadva, és élmény lesz a lagziban töltött minden perc.

Ezen az oldalon találsz még pár apró trükköt.

Top