Csipke menyasszonyi ruha

csipke menyasszonyi ruha

Csipke menyasszonyi ruha

A csipke menyasszonyi ruha ismét nagy divatját éli, ezért érdemes kicsit részletesebben is foglalkozni vele. Mire figyelj csipke menyasszonyi ruha választása esetén? Drágább egy csipkés esküvői ruha, mint bármilyen más? Ezekre és más kérdésekre is választ kapsz cikkünkből.

Csipke menyasszonyi ruha

Csipke menyasszonyi ruha története

A csipke önmagában történelmi jelentőségű, hiszen elfeledett korok báját csempészi be a modern esküvői ruhák és modern esküvők világába. A csipkekészítés a hímzésből alakult ki, története egészen a 15. századig nyúlik vissza, de ugyanúgy ahogy a fehér menyasszonyi ruhát, a csipke díszítést is csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak évszázadokon keresztül, szélesebb rétegekhez csak a 19. században jutott el. A 20. században azért már általánossá váltak mind a fehér, mind a csipkés esküvői ruhák, bár Magyarországon ez inkább csak a század második felétől igaz.

Csipke menyasszonyi ruha

Miért annyira kedvelt a csipke menyasszonyi ruha?

Egyrészt a csipkét nagyon romantikusnak tartják, emiatt egy olyan eseményen, mint egy esküvő, nagyon közkedvelt. Emellett a legtöbb menyasszony számára vonzó bonyolultsága és részletezettsége, amely a több száz szövésfajtát és színárnyalatot figyelembe véve szinte végtelen számú kombinációt és ezáltal egyediséget és különlegességet adhat a csipke menyasszonyi ruha számára. És melyik menyasszony nem szeretne egyedi és különleges esküvői ruhát?

Továbbá a csipke az egyik legfinomabb, legnőiesebb minta, ezért a menyasszonyi ruhánál ideális választás, ráadásul az utóbbi években nagyon divatos, trendi, és nincs olyan alkat, amin ne állna jól egy neki való csipkés viselet.

Csipke menyasszonyi ruha

Csipke menyasszonyi ruha fajták

A csipkés esküvői ruhákat két irányból lehet kategorizálni. Egyrészt a ruha stílusától, fazonjától függően valamennyi menyasszonyi ruha lehet csipkés vagy nem csipkés – hiszen a legtöbb ruhánál a csipke csak díszítés. Másrészt a csipke fajtája alapján is kategóriákba lehet sorolni a ruhákat. A legismertebb csipkék a következők:

Alencon csipke: az egyik legkedveltebb esküvői csipke, virág és virágfűzés mintával.

Alencon csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

Szalag csipke: Véletlenszerű mintájú hálós anyagra varrt szalag.

Szalag csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

 

Hercegnő csipke: Virágmintás, egyenetlen, hézagos csipke, kidomborodó formákkal.

Hercegnős csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

 

Spanyol csipke: Hálós anyagon lapos, rózsás díszítés.

Spanyol csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

Chantilly csipke: Egy egyszerű hálós anyagok virágos és szalagos ábrázolása.

Chantilly csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

Schiffli csipke: Könnyű, finom hímzéses díszítés.

Schiffl csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

 

Velencei csipke: Virág- és levélmintás, geometriai formás díszítés, erőteljes varrással.

Velencei csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

Guipure csipke: Sok motívum, pár szállal összekötve.

Guipure csipke menyasszonyi ruha

 

 

 

 

 

 

 

A fentieken kívül a csipkék között megkülönböztethetünk kézi és gépi csipkét, mely a varrás módjára utal.

Mire figyelj a csipke menyasszonyi ruha választásnál?

Mindenekelőtt döntsd el, hogy teljesen csipkés esküvői ruhát keresel, vagy a csipke csak díszítés lesz, egy hangsúlyos elem. Ez utóbbi esetben nagyon sokféle választásod van, hiszen lehet csipke csak a menyasszonyi ruha hátán, a szoknya rész aljának meghosszabbításaként, vagy egy-két motívum felhímezve a ruha oldalán. Nagyon gyakori, hogy az esküvői ruha nem is tartalmaz csipkét, csak a fátyol vagy a menyasszonyi kesztyű.

Akár az egész ruhád csipke, akár csak egy része, nagyon figyelj arra, hogy a csipke jó minőségű legyen, szépen kidolgozott, minőségi anyagból. Nyugodtan fogd meg, tapintsd meg, húzd át a kezeden, kicsit nyújtsd meg. Érezni fogod, ha gyenge minőségű, ha szakadna. Figyeld meg, hogy a színe végig egységes legyen, tedd egymás mellék a két szélét és hasonlítsd össze. A csipke díszítés varrását is nyugodtan ellenőrizd le, hogy mennyire tartós, mennyire stabil.

Csipke menyasszonyi ruha

Drágább egy csipke menyasszonyi ruha?

A válasz nehéz, ugyanis egy menyasszonyi ruha ára nagyon sok mindentől függ, melynek egy része lehet a csipke is, de csak egy része. Összességében elmondható, hogy egy olyan esküvői ruha, amelyen van csipke díszítés drágább egy ugyanolyan, nem díszített ruhától, de az áreltérés nagysága nagyban függ a csipke mennyiségétől és minőségétől. Abban biztos lehetsz, hogy ha előre eldöntöd, hogy milyen ár kategóriában keresel menyasszonyi ruhát, akkor abban fogsz találni csipkés esküvői ruhákat is – a többi pedig már ízlés és szubjektív benyomás kérdése.

Ha tovább inspirálódnál csipke menyasszonyi ruha témában, akkor ajánljuk szalonunk csipke esküvői ruha kínálatát, vagy ezt az oldalt.

Top