Itt vagy
Blog kezdőlap > Menyecskeruha > Ezért piros a menyecskeruha és ezeket a színeket választhatod a piroson kívül

Ezért piros a menyecskeruha és ezeket a színeket választhatod a piroson kívül

menyecskeruha

A menyecskeruha története azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a menyasszonyok még komolyan vették, hogy a férjük lesz az első – és valószínűleg az utolsó – férfi az ágyukban. Ma már ez az elv a múlté és nem is a visszahozása mellett érvelünk, hiszen nem ez határozza meg, mennyire lesz tartós a házasság.

Ezúttal a különleges öltözék hagyományát vesézzük ki, hiszen napjainkban is sokan követik a szokást, a tervezők fantáziájának köszönhetően pedig széles kínálatból válogathatunk. Most eláruljuk többek között, miért piros a színe, választhatsz-e más árnyalatot vagy eltekinthetsz-e a viselésétől.

 

Ezért lett a piros a befutó

A menyecskeruhával kapcsolatos egyik legnagyobb talány a színe. Köztudott, hogy a hófehér menyasszonyi ruha a tisztaság szimbóluma. A vörös vagy bordó öltözékhez viszont ennél kevésbé romantikus jelentés társul, mert ez a nők asszonnyá válását szimbolizálja, vagyis a szüzesség elvesztését.

Régen a vőlegény az ablak alatt szerenádozott, amíg az ara átöltözött, amikor pedig elkészült, az ablakon távozott. A vendégek közé visszatérve először édesapja vitte táncba az újdonsült feleséget, őt követte a násznép többi tagja.

Ez a szokás egyébként csak hazánkban, illetve a környéken terjedt el. Erre vezethető vissza a stílus és a hozzá kapcsolódó kiegészítők megjelenése. A klasszikus ruha vörös vagy bordó színű, zsinórral és fehér köténnyel. Ugyancsak különleges volt a hajviselet: a kontyba rendezett tincsekbe került a fityula, erre pedig egy piros kendő.

Felmerülhet a kérdés, mennyire van jogosultsága a menyecskeruhának ma, hiszen nem sokan mennek szűzen férjhez. Persze ez nem jelenti, hogy nincs létjogosultsága, pusztán a hagyományok iránti tiszteletből is letehetjük mellette a voksunkat. (És valljuk be őszintén, egy szép ruhát mindig szívesen öltünk fel.)

 

Hogyan válaszd ki a neked való darabot?

Napjainkban nem csak az ártatlanságunk megőrzésének szokását hagytuk magunk mögött. Jelentősen megváltozott a menyecskeruhák megjelenése is, ami a színekre és a stílusra egyaránt érvényes.

Már nincsenek tabuk, kivéve talán a fehéret – ezt a tiszta árnyalatot hagyjuk meg a menyasszonyi ruhának. És mivel már nincsenek szigorú szabályok, ezért könnyen találunk olyat, amely vetekszik egy koktélruhával, így később is nyugodt szívvel felvehetjük.

A nagy választék egyrészt áldás, másrészt megnehezíti a dolgunkat. Gyakran találkozunk olyan menyasszonnyal, aki a próba alkalmával nem tud határozottan dönteni, mert egyszerre két darabba szeret bele.

Választani pedig kell, ezért ilyenkor azt szoktuk javasolni, hogy az elegáns vonalakat és díszítést hagyjuk meg a menyasszonyi ruhának, itt pedig helyezzük előtérbe a nőies megjelenést. Persze mindezt a saját szájízünknek megfelelően. Ez jelenthet egy ízlésesen dekoltált, egy testhez simuló vagy egy extravagáns szoknyás változatot, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat benne.

 

Legyen praktikus!

Gondolj arra, hogy rengeteget fogsz táncolni, tehát az abroncsos megoldások helyett érdemes a kényelmes és laza ruha mellett letenned a voksod. Ugyanez érvényes a fűzőre, főleg ha a menyasszonyi ruhádon is van. Hidd el, a hajnalig vagy reggelig tartó lakodalom végére kényelmetlenül érezheted magad az enyhe szorításban.

Említettük korábban, hogy ma a menyecskeruhák felérnek egy estélyivel, tehát nem csak a nagy napon veheted fel. Vedd számításba, milyen rendezvényekre jársz gyakrabban. A fogadásokra megfelel egy stílusos koktélruha, a bálokon azonban illik nagyestélyiben megjelenni.

Persze nem kötelező később is felvenned. Ha a praktikusság nem szerepel a szempontlistádon, akkor engedj a csábításnak és bújj egy olyan darabba, ami garantáltan emlékezetes lesz. Ez megnyilvánulhat például a díszítésben: az esküvőn helye van a klasszikus, népi motívumoknak és vonalvezetésnek.

 

A nagy szín kérdés

Végezetül térjünk ki a színekre. A legkedveltebb árnyalatok között tartják számon a rózsaszínt, a bordót és természetesen a pirosat. Ezektől eltérhetsz, sőt szoktuk is ajánlani abban az esetben, ha valakinek a bőrtípusához jobban passzol egy másik tónus.

A nőies színeknél maradva befutó lehet például a barackvirág vagy a levendula, a szabással, illetve a díszítéssel és a kiegészítőkkel játszva pedig az égkék vagy a menta mellett is leteheted a voksod. Apropó, ha már a fazonról van szó, mindenképpen vedd figyelembe a testalkatod, hiszen az egyes ruhákkal sokat tudsz „csalni”.

A hosszú, lágy esésű szoknyákkal például megnyújthatod a testalkatod, a tüllös, rövidebb darabokkal a lábaidra terelheted a tekinteteket, a testhez simuló menyecskeruhával pedig kihangsúlyozhatod a vonalaidat.

Top